Le Havre

Op vakantie in Normandië: schilderachtige kust met een historisch tintje

Le Havre in Frankrijk ligt aan de monding van de Seine. De haven, die al sinds de zestiende eeuw bestaat, is in Le Havre van alle bezienswaardigheden de grootste trekpleister. In de voorheen grote industriestad is het rijke zeevaartverleden nog overal merkbaar. Alhoewel de stad in de Tweede Wereldoorlog heel wat te verduren heeft gehad, kreeg deze daarna een geslaagde facelift van architect Auguste Perret. Zodoende vier je in Le Havre een vakantie op een plek die om zijn hernieuwde architectuur een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst kreeg.

Dit zijn in Le Havre bezienswaardigheden om niet over te slaan

Wil je in Le Havre bezienswaardigheden bezoeken, begin dan bij de Saint Françoiskerk, een van de weinige bouwwerken die aan de oorlogsschade ontkwam. Ditzelfde geldt voor de eveneens zestiende-eeuwse Notre Dame. De Saint-Josephkerk daarentegen is een modern architectonisch hoogstandje dat ter nagedachtenis aan de slachtoffers van Le Havre in Frankrijk werd gebouwd. Weer een heel andere must-see zijn de Hangende Tuinen in de voormalige citadel Sainte-Adresse. Ze bieden je een mooi uitzicht over Le Havre en de zee.

Overnachten in Le Havre? Bekijk hieronder de mogelijkheden!

Boek je vakantie naar Normandië bij deze reisorganisaties


Winkelen in Le Havre centrum

Winkelfanaten zijn tijdens een vakantie in Le Havre helemaal op hun plek. De stad heeft een breed winkelaanbod. Naast de grote merken zijn er meer dan genoeg leuke boetiekjes en winkels die lokale producten verkopen. Ben je in Le Havre op vakantie en wil je Franse mode winkelen? Begeef je dan naar bijvoorbeeld de voetgangerszone rond de Halles Centrales of de Espace Coty. Ook een bezoek aan de Honfleur Normandy Outlet, in de tegenovergelegen stad Honfleur, behoort tot dé tips op winkelgebied.

Een bezoek aan Honfleur

De meeste bezoekers van Le Havre in Frankrijk kunnen ook Honfleur niet links laten liggen. Honfleur ligt op de zuidelijke oever van de monding van de Seine en dus tegenover Le Havre. Honfleur staat bekend om zijn schilderachtige haventje. Heb je in Le Havre de bezienswaardigheden eenmaal gezien, steek dan via de Brug van Normandië de Seine over. Dat kan met je eigen auto, maar ook per (shuttle)bus. Je hoeft maar even over de geplaveide straatjes met hun gezellige winkeltjes en eeuwenoude huizen te wandelen om te begrijpen waarom kunstschilders hier zo graag kwamen.

De beste periode om in Le Havre je vakantie te vieren

Wie naar Le Havre op vakantie gaat, zet koers naar een bestemming met een gematigd zeeklimaat. Dit zorgt voor zachte winters en aangename zomers. Regen valt er het hele jaar door, maar voornamelijk in de herfst en de winter. Juni tot en met oktober gelden als de beste maanden om in Le Havre je vakantie door te brengen. De neerslag is dan minimaal.

Hoe reis je naar Le Havre

Le Havre heeft tal van hotels, appartementen en vakantiewoningen. Ook reismogelijkheden zijn er volop. Le Havre in Frankrijk is prima per auto en openbaar vervoer te bereiken. In dat laatste geval neem je de Thalys naar Parijs, waar je op station Gare du Nord per trein verder reist naar Le Havre. Vanaf Amsterdam duurt de treinreis naar Parijs vier uur. Kaartjes koop je online bij bijvoorbeeld NS International. Ook een vliegreis is mogelijk. Het dichtstbijzijnde vliegveld is dat van Parijs.

Handige tips & blog